10 съвета за перфектният тийм билдинг

Организирането на тийм билдинг е едно от най-подходящите и най-ефективните фирмени мероприятия за сплотяване на колектива. Спомага за разчупване на леда, ако има нови служители и за постигане на по-добра комуникативност и мотивация в екипа. Без правилно планиране и обмисляне на детейлите, това събитие ще се превърне просто в едно работно задължение.

Приготвили сме ви 10 съвета за организиране на ефективен и интересен тийм билдинг.

1. Поставете си цел и бюджет.
Помислете за това, което искате да надградите във вашият екип. Искате да възнаградите служителите си за завършването на голям проект? Искате да се опознаят в една по-лична атмосфера? Да сплотите колектива за да работят по-добре заедно или просто да отдъхнат от ежедневеито и да се забавляват?

2. Изберете удобно време.планиране на тиймбилдинг
Служителите ще бъдат най-възприемчиви към тази активност, ако е в работно време и не им отнема от уикенда или времето със семейството. Когато планирате датата на тийм билдинга – съобразете се дали вашите служители нямат предвидена важна среща, издаване на проект или друго, което ще ги накара да останат на работа. Поинтересувайте се дали нямат важни събития и в личен план – рожден ден на детето, завършване или друго голямо събитие, заради което биха пропуднали тийм билдинга.

3. Дайте им по-малко задачи.
Уверете се, че сте оценили правилно натовареността на служителите си и намалете адекватно задачите им за седмицата, в която те ще бъдат на тийм билдинг. В противен случай тийм билдинга ще им “излезе през носа”, ще остави неприятно чувтство в тях и едва ли биха се съгласили да дойдат отново. Може да се наложи да наемете временни служители, които да работят в магазина или да отговарят на поддръжката. Намалете продажбените цели за седмицата или увеличете времето за проекта, с дните, които ще провеждате тийм билдинг.

4. Консултирайте се с професионалист.
Помислете за наемане на тийм билдинг треньор. Ben A. Ratje – главен изпълнителен директор на INFLUENCE7 казва, че един добър тиймбилдинг треньор може да създаде уникална връзка между хората в колектива, използвайки вълнуващи игри и активности. “При избора на треньор, уверете се, че лицето е с висока енергия и се фокусира основно върху интересни упражнения (а не на лекции).”

5. Помислете за пътуване във времето.круиз с яхта
Почти винаги пътуването е неразделна част от тийм билдинга. Страхотна идея е да откъснете колектива от столицата, да наемете яхта по черноморието и да отплавате към остров св. Анастасия, където да търсите съкровище и да водите пиратски войни. Принципа обаче “всеки да идва както може” може да откаже част от екипа. Разбира се ако бюджета не го позволява и разстоянието е малко винаги можете да заложите на пътуването с автомобили, но не забравяйте лично да се уверите, че всеки има място в някоя кола. В противен случай обаче, ние препоръчваме наемане на автобус или микробус

6. Направете го интересно.
Често вашуите служители, като специалисти в дадена област се занимават в тяхната сфера по цял ден, четат и се интересуват от тяхната сфера след работа, общуват с хора в тяхната сфера. Изкарайте екипа си от работната атмосфер, от балона, в който прекарват ежедневието си. Виждали ли сте програмисти как правят ръчно шоколадови бонбони и украсяват торта? Не? Тиймбилдинг “Шоколадово приключение” е за вас. Обзалагам се, че отдел “счетоводство” не са скачали отдавна с чували – заведете ги на тиймбилдинг “Офисни спортисти”.

7. Храната!
Всеки обича вкусотийте, от нас да го знаете. Излезте от клишето: пилешка пържола с гъбен сос и алкохол на корем… всъщност алкохола го оставете, но защо не заложите на вкусни селски гозби от съответния регион? Традиционни вечери от други страни също са опция и биха били запомнени – немска кухня, суши, корейска, руска. Друга идея е да съчетаете тиймбилдинга с Мастър клас – барбекю – ще научите страхотни маринати за различни видове месо, тънкостите на грилованите зеленчуци, а в допълнение – ето ви вкусен обяд.

8. Оставете титлите в офиса.
Ключов момент в денят на тиймбилдинга е всички да са спокойни, да се чувстват равнопоставени и да не изпитват напрежение “ще ме намрази ли шефа сега ако го уцеля в пейнтбола?”. Днес всички са равни, а мениджърите и шефовете имат основната грижа да не се отцепват в “елитна дружинка”, а да бъдат сред екипа, да ги предразположат и да им покажат, че и те искат да се завляват и също са съвсем обикновени хора и нищо не им е чуждо.

9. Предизвикай ме и ще съм по-бърз от теб.тиймбилдинг лидери
Основната идея на тийм билдинга е да сблъскаш екипа с предизвикателства, които не срещат в работата си. Разделени в отбори и мотивирани за победа хората бързо се адаптират, намират общ език и подобряват работата си в екип, работата под напрежение и уменията за вземане на решения. Насърчете отборите да дадат всичко от себе си и активирайте спортната страст у тях. Не забравяйте да подготвите награда за отборът победител, както и поощрителни за подгласниците.

10. Получаване на обратна връзка.
За вас, като ЧР или работодатели, най-важното от инвестирането в тийм билдинг е дали той наистина има някаква полза.
В единият случай сте видели конкретни проблеми в екипа и сте изпитали нужда да ги решите. В този вариант най-подходящ е Тиймбилдинг “Стратегически модули”. Измерването при него се случва в рамките на 1 до 3 месеца, като можете да засечете дали има промяна в ефекивността на екипа спрямо вашите метрики, както и  да обърнете внимание дали онова напрежение между отделите продължава да съществува.  
В другият случай сте решили да допълните социалния пакет на екипа си с тиймбилдинг. Той също сплотява колектива и подобрява взаимоотношенията в него, но основната му цел е забавление, забавление и пак забавление.
Във всички случаи и след всеки тийм билдинг, ние от ЖиВ team building ще раздадем на всички анкетни карти, в които да опишат дали са опознали по-добре колегите си, дали сме подобрили работата им в екип и най-важно – как се чувстват в момента.