6 идеи вместо тиймбилдинг

Категорично нищо не може да замени тиймбилдинга по ефективност, но като лидер можете да направите малки стъпки към един по-сплотен колектив.

boss-vs-leader-800x800Нарочно използвах думата “лидер” тя е много по-смислово натоварена от думата “шеф”. Лидерът е част от екипа, той е техен водач и човек за пример. Лидерът показва правилния път и сам осветява тунелът на неизвестното. За разлика от него шефът командва, иска изпълнение без да се интересува от възникналите трудности. Той залага на страха и използва своите подчинени, вместо да ги мотивира и работи за тяхното развитие. Това е дълга тема, на която ще обърнем внимание в следващата статия…

За да сте част от екипа и да спечелите уважението на служителите си е нужно да бъдете приятел с тях. Отделете по няколко часа след работа само един ден в месеца и ще забележите промяната. Бъдете част от работата, но и част от забавлението.

Това са няколко идеи, които ще повишат доверието както между хората в екипа, така и между самият екип и вас – лидерът!

 1. Споделете храната
  Един петък в месеца си тръгнете час по-рано от работа и вечеряйте заедно. Изпозлвайте някое събитие в града – например фестивал на бирата и изпийте по едно пиво.
 2. Доброволчество
  Отделете един ден и въвлечете вашият екип в доброволна инициатива. Боядисайте старите пейки в парка зад офиса или пък катерушките, които стоят неугледни от соц-а, изчистете боклуците, посадете дръвчета или цветя.

 3. Благотворителност
  Изработете нещо заедно. Осигурете чаши и подходящи бои, нека всеки нарисува нещо. Изберете кауза – дарение за дом за деца – лакомства или подаръци, за лечение или друго. Обявете ден за благотворителен търг, поканете всички служители и близки партньори и проведете наддаването.

 4. Уъркшоп
  Еднодневно обучение, ще накара екипа ви да бъде по-лично ангажиран с професионалните си задължения. Поканете лектор или още по-добре – заведете екипа на семинар или проведете обучението в хотел с топъл басейн. Чудесно съчетание за уикенда – обучение и тиймбилдинг.

 5. Организирайте нещо забавно
  Картинг след работа, ден на шантавите шапки, направете си селфи и го пуснете във фейсбук. Вие сте готин. Знаем, че сте готин!

 6. Тиймбилдинг
  Уикенд сред природата, отборни игри, направете барбекю, забавлявайте се заедно. Това винаги работи най-добре.